Izraelske snage upale su u utorak naveče u grad Jenin, opkolile kamp i sukobile se sa Palestincima.              Foto: AFP

Izraelska vojska je uhapsila nekoliko Palestinaca tokom vojnih operacija u gradu Jenin i izbjegličkom kampu Jenin na sjevernoj Zapadnoj obali, koje su u srijedu nastavljene drugi dan, uz izvještaje o eksplozijama, pucnjavi i sukobima u kojima je povrijeđeno šest osoba.

Izraelske snage upale su u utorak naveče u grad Jenin, opkolile kamp i sukobile se sa Palestincima.

"Izraelska vojska proglasila je grad i izbjeglički kamp zatvorenom vojnom zonom", rekao je gradonačelnik Jenina Nidal Obeidi za Anadolu u srijedu.

Istakao je da su izraelske snage opkolile nekoliko bolnica u gradu, pozivajući se na izvještaje o pucnjavi i eksplozijama.

Dodao je da su vojni buldožeri su uništili nekoliko ulica, a ovaj vandalski napad na infrastrukturu postao je svakodnevna pojava kad god izraelska vojska upadne u grad i kamp.

Prema njegovim riječima izraelska vojska je uhapsila nekoliko Palestinaca tokom operacija.

Medicinski izvori u Jeninu rekli su za AA da je šest Palestinaca zadobilo lakše povrede u operacijama izraelske vojske.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između Izraela i Hamasa u Gazi.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja sa sjedištem na Zapadnoj obali izraelske snage su od tada ubile ukupno 242 Palestinca na Zapadnoj obali, uz više od 2.850 povrijeđenih.

TRT Balkan / agencije