Plan uključuje mjere protiv Palestinske uprave, legalizaciju pet naselja na Zapadnoj obali i raspisivanje tendera za hiljade novih stambenih jedinica u naseljima.     Foto: Reuters

Izraelska vlada je u četvrtak naveče odobrila korake koje je predložio ministar finansija Bezalel Smotrich koji obuhvataju "legalizaciju" naselja na Zapadnoj obali i uvođenje sankcija Palestinskim vlastima.

Izraelski KAN objavio je u petak da je Kabinet bezbjednosti odobrio Smotrichev plan da se suprotstavi priznavanju palestinske državnosti i postupcima protiv Izraela na međunarodnim sudovima.

Plan uključuje mjere protiv Palestinske uprave, legalizaciju pet naselja na Zapadnoj obali i raspisivanje tendera za hiljade novih stambenih jedinica u naseljima.

Osim toga, plan uključuje ukidanje dozvola i beneficija palestinskim zvaničnicima, ograničavanje njihovog kretanja i sprječavanje visokih zvaničnika da napuste zemlju.

Plan uključuje i mjere poput uklanjanja izvršnih ovlaštenja palestinskih vlasti na južnoj Zapadnoj obali, provođenje zakona protiv neovlaštene gradnje i zaštitu lokaliteta baštine i ekoloških područja.

Područja označena kao "Zona B“ na Zapadnoj obali potpadaju pod palestinsku civilnu kontrolu i izraelsku bezbjedonosnu kontrolu.

Smotrichov prijedlog se posebno odnosi na priznavanje i regularizaciju pet naselja kao odgovor na to da pet zemalja zvanično priznaju Palestinu kao državu nakon 7. oktobra.

Španija, Norveška, Irska, Slovenija i Jermenija izdale su zvanične deklaracije u kojima priznaju državu Palestinu, posebno nakon destruktivnog izraelskog rata u Gazi koji traje od oktobra prošle godine.

Ispostave naselja su male zajednice koje su osnovali ilegalni izraelski doseljenici na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu bez odobrenja izraelske vlade.

Izraelski emiter je napomenuo da se od vlade takođe očekuje da raspravlja o oslobađanju poreza za palestinske vlasti pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

Osim toga, trebalo bi da bude razmotren transfer palestinskih poreskih prihoda preko treće zemlje osim Norveške, koja je priznala Palestinu kao državu.

Prihodi od poreza, poznati kao "prihodi od carinjenja", iznose oko 770 miliona šekela (220 miliona dolara) mjesečno i prikupljaju se od robe uvezene na palestinsko tržište iz inostranstva ili iz Izraela. Ova sredstva su prikupljena prije rata u Gazi.