"Svaki put kada se bijeli fosfor koristi u gusto naseljenim civilnim područjima, predstavlja visok rizik od nesnosnih opeklina i doživotne patnje", rekao je Lama Fakih.      Foto: Reuters

Human Rights Watch potvrdio je videozapise snimljene u Libanonu i Gazi 10. i 11. oktobra 2023, koji prikazuju višestruke zračne udare topnički ispaljenog bijelog fosfora iznad gradske luke Gaze i dvije ruralne lokacije duž izraelsko-libanonske granice te je intervjuirao dvije osobe koje su opisale napad u Gazi.

Bijeli fosfor, koji se može koristiti ili za označavanje, signalizaciju i zaklanjanje, ili kao oružje za paljenje požara koji spaljuje ljude i predmete, ima značajan zapaljivi učinak koji može ozbiljno opeći ljude i zapaliti polja i druge civilne objekte u blizini. Korištenje bijelog fosfora u Gazi, jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu, povećava rizik za civile i krši zabranu međunarodnog humanitarnog prava o izlaganju civila nepotrebnom riziku.

"Svaki put kada se bijeli fosfor koristi u gusto naseljenim civilnim područjima, predstavlja visok rizik od nesnosnih opeklina i doživotne patnje", rekao je Lama Fakih, direktor Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

TRT Balkan / agencije