Izraelska policija i ovog petka spriječila Palestincima ulazak u Al-Aksa

Izraelska policija i ovog petka spriječila Palestincima ulazak u Al-Aksa

Izraelska policija je od jutra uspostavila kontrolne punktove oko Starog Grada u istočnom Al-Qudsu.
Palestinci, kojima izraelska policija nije dozvolila ulazak u džamiju Al-Aksa, okupili su se oko kapije Esbat (lavlje) Starog Grada.  Foto: AA

Od početka izraelskog napada na Pojas Gaze 7. oktobra, 20 sedmica zaredom izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetine hiljada vjernika da dođu na molitvu u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Izraelska policija je od jutra uspostavila kontrolne punktove oko Starog Grada u istočnom Al-Qudsu.

Izraelska policija, koja je provjeravala identitet Palestinaca koji su željeli da se klanjaju džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u Al-Aksi s kontrolnih punktova je posebno vraćala mlađe Palestince.

Palestinci, kojima izraelska policija nije dozvolila ulazak u džamiju Al-Aksa, okupili su se oko kapije Esbat (lavlje) Starog Grada.

Kada su Palestinci htjeli obaviti molitvu petkom oko Lavlje kapije, naišli su na intervenciju izraelske policije. Izraelska policija uklonila je Palestince iz tog područja palicama i silom.

Izvor iz Uprave islamskih fondacija Al-Qudsa naveo je da je, zbog prepreka izraelske policije, manji broj ljudi mogao klanjati namaz petkom u džamiji Al-Aksa u odnosu na uobičajene molitve petkom.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije