"Želimo poslati poruku Palestincima općenito, a posebno građanima Gaze da ih ne zaboravljamo, čak i kada nema internetske veze, kada su potpuno izolovani", poručila je Regev.     Foto: AA

"Suzbijanje pokazivanja podrške Palestincima koji se suočavaju sa smrtonosnim izraelskim napadima predstavlja 'prijetnju ljudskim pravima u cijeloj Evropi'", smatra izraelska aktivistica Zohar Chamberlain Regev.

"Živim u Frankfurtu i stalno nam je zabranjeno da nosimo palestinsku zastavu, protestujemo na ulicama, čak i samo sjedimo u tihom bdijenju sa svijećama za ljude masakrirane u Gazi. Policija nas je rastjerala vodenim topovima", izjavila je Regev u gradu Adani na jugu Turkiye.

Bila je među velikim brojem ljudi koji su se okupili ispred zračne baze Incirlik tokom vikenda u sklopu "Konvoja slobode za Palestinu" u organizaciji Turske fondacije za humanitarnu pomoć (IHH).

Ona i njene kolege aktivisti okupili su se u Istanbulu kako bi osmislili strategiju kako da izazovu pravnu i humanitarnu blokadu, posebno s obzirom na strašne okolnosti u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskim napadima do sada ubijeno više od 10.500 ljudi.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je više od 4.300 djece i 2.800 žena, uz još 26.000 ranjenih.

"Mislim da nema apsolutno nikakve slobode govora kada je Palestina u pitanju. I mislim da je to prijetnja ljudskim pravima u cijeloj Evropi", rekla je Regev.

Smatra da je neuspjeh u provedbi primirja kako bi se zaustavio smrtonosni napad Izraela na Pojas Gaze globalna sramota.

"Želimo poslati poruku Palestincima općenito, a posebno građanima Gaze da ih ne zaboravljamo, čak i kada nema internetske veze, kada su potpuno izolovani", poručila je Regev.

TRT Balkan / agencije