Glavni skup održava se popodne u centru Tel Aviva, gdje je raspoređeno skoro 3.000 pripadnika izraelske policije kako bi spriječili demonstrante da blokiraju puteve.     Foto: AA

Hiljade Izraelaca okupljaju se na skupovima "Dan otpora" koji se organizuju danas u znak protesta zbog plana izraelske Vlade za reformu pravosuđa, što opozicija smatra pokušajem da se ovlaštenja pravosudnih organa smanje u korist izvršne vlasti.

Glavni skup održava se popodne u centru Tel Aviva, gdje je raspoređeno skoro 3.000 pripadnika izraelske policije kako bi spriječili demonstrante da blokiraju puteve.

Izraelski javni emiter KAN objavio je izjavu ministra bezbjednosti Itamara Ben-Gvira koji je rekao da policija neće dozvoliti blokiranje glavnih puteva, uključujući i one koji vode do aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu.

Dodao je da je odlučeno da se novčano kazni, sa 500 izraelskih šekela (140 dolara), svaki vozač kojeg uhvate da namjerno sporo vozi kako bi izazvao probleme u saobraćaju. U posljednja dva mjeseca, u više navrata, hiljade Izraelaca izašle su na ulice protestujući protiv planova vlade Benjamina Netanyahua za reformu pravosuđa.

Reforma, koju je predložio ministar pravde Yariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu. Ona bi ograničila ovlaštenja Vrhovnog suda pravde, omogućila bi Vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstva od strane državnog tužioca. Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov pravosudni plan unaprijedio demokratiju.

TRT Balkan / agencije