U vojnom saopštenju navodi se da je 12. brigada Golani izvela vježbu koja je simulirala borbu na složenom terenu.    Foto: AA

Izraelska vojska počela je pomicati trupe u blizini graničnog područja s Libanom tokom vojnih vježbi koje simuliraju rat u toj zemlji, objavili su izraelski mediji u četvrtak.

Vojska je objavila snimke vojnih vježbi u pripremi za mogući rat s libanskom grupom Hezbollah.

U vojnom saopštenju navodi se da je 12. brigada Golani izvela vježbu koja je simulirala borbu na složenom terenu.

„Vojna 55. rezervna padobranska brigada takođe je izvela vojnu vježbu koja je uključivala različite scenarije borbe, uključujući kretanje po složenom terenu i napredovanje planinskom rutom", saopštila je vojska.

Izraelski kanal 12 objavio je da je vojska počela pomjerati snage prema sjeveru blizu granice s Libanom tokom eskalacije tenzija duž izraelsko-libanske granice.

Prema navodima emitera, Tel Aviv i dalje pokušava da postigne dogovor sa Bejrutom da se Izraelcima omogući povratak u gradove na sjeveru Izraela.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.700 ljudi.

TRT Balkan / agencije