Ova odluka je donijeta uprkos tome što je vojska u nedjelju uveče saopštila da će ove mjere, koje su sprovedene u subotu, ostati na snazi do ponedeljka uveče.           Foto: AP

Izraelska vojska saopštila je rano u ponedjeljak da je ukinula ograničenja za okupljanja te nastavila s obrazovnim aktivnostima nakon subotnjeg napada Irana na tu zemlju.

"IDF je odlučio da ukine ograničenja Komande domaćeg fronta koja je postavio neposredno prije napada iranskih raketa i bespilotnih letjelica", navodi se u vojnom saopštenju, prenosi "The Times of Israel".

Ova odluka je donijeta uprkos tome što je vojska u nedjelju uveče saopštila da će ove mjere, koje su sprovedene u subotu, ostati na snazi do ponedeljka uveče.

Izraelska vojska je ranije najavila zatvaranje škola širom zemlje zbog potencijalne prijetnje napadom iz Irana.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) lansirala je salvu raketa i dronova na Izrael kasno u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Siriji.

Prema nekim nepotvrđenim izvještajima, IRGC je u napadu koji je trajao nekoliko sati ispalio više od 300 dronova i projektila, od kojih su mnoge presreli izraelski sistemi protivvazdušne odbrane.

General Bagheri je rekao da je operacija, nazvana "Pravo obećanje", završena, ali ako Izrael odgovori, iranska reakcija će biti "oštrija".

"Po našem mišljenju, operacija je završena, ali su oružane snage u pripravnosti i intervenisaće ako bude potrebno", rekao je, dodajući da je operacija izvedena jer je Izrael "prešao iranske crvene linije".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u nedjelju rekao je da Washington "ne traži sukob s Iranom", ali "neće oklijevati da djeluju kako bi zaštitili svoje snage i podržali odbranu Izraela".

Postoje spekulacije da bi Izrael mogao uzvratiti, što bi, vjeruju stručnjaci, moglo izazvati sveopšti regionalni rat.

TRT Balkan / agencije