Uz nova hapšenja ukupan broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od oktobra prošle godine povećan je na 9.430.      Foto: AA

Najmanje 28 Palestinaca pritvorile su izraelske snage u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika u četvrtak.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika navodi se da su racije izvršene u gradovima Istočni Al-Quds (Jerusalem), Hebron, Jenin, Betlehem, Ramallah i Nablus.

“Hapšenja su obilježila uznemiravanje, prijetnje pritvorenicima i njihovim porodicama, kao i uništavanje i sabotaža domova građana”, navodi se u saopštenju.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja ukupan broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od oktobra prošle godine iznosi 9.430, uključujući i one koji su pušteni nakon hapšenja.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 553 Palestinca, među kojima je i 133 djece, od tada je ubijeno, a oko 5.200 ranjeno u paljbi izraelske vojske na okupiranoj teritoriji.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije