Očevici su za Anadoliju rekli da je vozilo pripadalo Svjetskoj centralnoj kuhinji (WCK), humanitarnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koju je osnovao slavni humanitarni kuhar Jose Andres.    Foto: AA

Pet osoba koje su radile za humanitarnu organizaciju, uključujući četiri stranca, ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na njihovo vozilo u gradu Deir al-Balahu u središnjem pojasu Gaze, priopćio je u ponedjeljak Vladin ured za medije u Gazi.

"Izrael je gađao strani tim koji se sastoji od britanskih, poljskih i australskih državljana i još jedne nacionalnosti koja još nije identificirana, uz Palestinca iz Gaze", rekao je Ismail Thawabteh, direktor ureda, na konferenciji za novinare.

Očevici su za Anadoliju rekli da je vozilo pripadalo Svjetskoj centralnoj kuhinji (WCK), humanitarnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koju je osnovao slavni humanitarni kuhar Jose Andres.

Fotografije koje su se pojavile na palestinskim društvenim mrežama prikazuju putovnice stranaca koji su ubijeni u zračnom napadu, uključujući one iz Australije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tijela s WCK majicama.

Izraelska vojska još nije komentirala incident.

Izrael vodi smrtonosnu vojnu ofenzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi.

Preko 32.800 Palestinaca je od tada ubijeno, a 75.300 ih je ozlijeđeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština. Izrael je uveo paralizirajuću blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući njegovo stanovništvo, posebice stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat gurnuo je 85% stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60% infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u četvrtak zatražio od Izraela da učini više kako bi spriječio glad u Gazi.

TRT Balkan / agencije