WHO nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.           Foto: Twitter/ @MeiravEShahar

Izraelska ambasadorica u Ujedinjenim nacijama u Ženevi u ponedjeljak je izjavila da je Svjetska organizacija "iznevjerila" njenu zemlju i da šefovi njenih agencija nisu učinili dovoljno da osude palestinski pokret Hamas.

"Moram reći, generalno gledano, Ujedinjene nacije su iznevjerile izraelski narod", izjavila je izraelska ambasadorica Meirav Eilon Shahar novinarima, dodajući da neki šefovi agencija UN-a nisu osudili napade 7. oktobra.

"Šta se dešava kada imate organizaciju koja radi ovdje u Ženevi, WHO, da sutradan 8. oktobra počne pričati o Gazi?", upitala je ona.

Čini se da se Eilon Shahar poziva na komentare čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, na platformi društvenih mreža X, koji je izrazio zabrinutost zbog pogibija civila u Gazi.

WHO nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Nakon napada 7. oktobra, Izrael je odgovorio uzvratnim zračnim napadima i kopnenom ofanzivom, ubivši više od 8.000 Palestinaca, saopćile su medicinske službe u Gazi, izazivajući pozive na prekid vatre ili barem humanitarnu pauzu, čak i od nekih od najbližih izraelskih saveznika.

Komentari izraelske ambasadorice uslijedili su nakon kritike generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je rekao da opravdava napade Hamasa na Izrael. Guterres je odbacio optužbe Izraela, nazivajući ih lažnim predstavljanjem svojih izjava.

"Prilično smo dijelili informacije i očekujemo da će međunarodna zajednica i međunarodne organizacije, uključujući WHO, ali ne samo ona, osuditi Hamas zbog korištenja tih zaštićenih objekata za vojnu upotrebu", rekla je ona.

FENA