"Izrael ne traži rat, ali IDF ostaje spreman da brani svoje građane i da odgovori na svaki napad Hezbolaha", rekao je Gallant.     Foto: Reuters

Izrael je spreman odgovoriti na svaki napad libanske grupe Hezbolah, rekao je u srijedu izraelski ministar odbrane Yoav Gallant američkom kolegi Lloydu Austinu.

U saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane navodi se da je Gallant obavijestio Austina o "preciznoj operaciji" koju je Tel Aviv izveo u utorak kako bi eliminisao višeg vojnog komandanta Hezbolaha Fouada Shukra.

"Izrael ne traži rat, ali IDF ostaje spreman da brani svoje građane i da odgovori na svaki napad Hezbolaha", rekao je Gallant.

Izraelska vojska potvrdila je da je u utorak navečer izvela napad u južnom predgrađu Bejruta. Izrael tvrdi da je Shukr bio organizator subotnjeg raketnog napada na Majdal Shams, na okupiranoj Golanskoj visoravni, u kojem je ubijeno 12 osoba.

Hezbolah je negirao bilo kakvu odgovornost za smrtonosni napad.

Libanska grupa saopštila je da se Shukr nalazio u zgradi koju je pogodio Izrael, ali nije potvrdila njegovu smrt. Najmanje četiri osobe su poginule, a 80 je povrijeđeno u napadu.

U saopštenju se ne spominje ubistvo šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Irana Teheranu.

Hamas i Iran okrivili su Izrael za ubistvo, ali Tel Aviv još nije potvrdio niti negirao svoju umiješanost.

Haniyeh je ubijen nakon izraelskog zračnog napada na njegovu rezidenciju u Teheranu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

TRT Balkan / agencije