Izrael tvrdi da je otvorio prelaz Kerem Shalom u jeku napada na Rafah

Izrael tvrdi da je otvorio prelaz Kerem Shalom u jeku napada na Rafah

Prelaz se nalazi na jugu Pojasa Gaze, u blizini Rafaha, koji od utorka na meti napada izraelskih snaga.
Izraelska Koordinacija vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) navodi da je prelaz "sada otvoren za ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze".            Foto: AA

Izraelske vlasti su u srijedu objavile ponovno otvaranje komercijalnog prelaza Kerem Shalom sa Gazom nakon njegovog zatvaranja.

Prelaz se nalazi na jugu Pojasa Gaze, u blizini Rafaha, koji od utorka na meti napada izraelskih snaga.

Izraelska Koordinacija vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) navodi da je prelaz "sada otvoren za ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze".

Saopšteno je da je prelaz zatvoren u nedjelju nakon Hamasovog raketnog napada na to područje, u kojem su poginula četiri vojnika.

"Kamioni pomoći već pristižu na prelaz. Nakon detaljne sigurnosne inspekcije, oni će biti prebačeni u Gazu", dodaje COGAT.

U međuvremenu, dopisnik AA javio je da dosad nisu primijećeni kamioni pomoći koji ulaze u Pojas Gaze.

Dodao je da kamioni prethodno moraju proći preko palestinske strane prelaza Rafah koji je trenutno pod okupacijom izraelske vojske.

Prelaz Kerem Shalom glavni je terminal za ulazak humanitarne pomoći Palestincima u ratom razorenu Gazu.

Izrael je nastavio napad na Rafah, uprkos činjenici da je palestinski pokret Hamas prihvatio katarsko-egipatski prijedlog prekida vatre i razmjene zarobljenika.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

TRT Balkan / agencije