Zračni napadi su pogodili nekoliko područja, uključujući benzinsku pumpu u blizini aerodroma, zgradu u ulici Barjaoui u okrugu Ghobeiry i druge lokacije u Safiru i Burj al-Barajnehu.      Foto: AA

Izraelski ratni avioni izveli su tokom noći više od 30 zračnih napada na južno predgrađe Bejruta, što se smatra najtežim noćnim napadom otkako je Izrael proširio svoju vojnu ofanzivu na Liban 23. septembra.

Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija javila je u nedjelju da su napadi bili usmjereni na različite lokacije u južnim predgrađima Bejruta, što je rezultiralo velikom štetom i gustim oblakom dima koji je prekrio to područje. Zračni napadi čuli su se širom glavnog grada Bejruta.

Zračni napadi su pogodili nekoliko područja, uključujući benzinsku pumpu u blizini aerodroma, zgradu u ulici Barjaoui u okrugu Ghobeiry i druge lokacije u Safiru i Burj al-Barajnehu.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee tvrdi da su izraelske zračne snage gađale "oružje i infrastrukturu koja pripada Hezbollahu u Bejrutu".

Dodao je da su udari zasnovani na "preciznim obavještajnim podacima, usmjerenim na Hezbollahova skladišta oružja i druge vojne strukture".

Zračni napadi uslijedili su u trenutku intenziviranja izraelskog bombardovanja južnih predgrađa, koja Izrael smatra uporištem Hezbollaha.

U prošlosedmičnom napadu na Bejrut ubijen je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah, a u petak je izveden napad koji je ciljao njegovog potencijalnog nasljednika Hashema Safieddinea.

Hezbollah i Izrael učestvuju u prekograničnom ratu od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno više od 41.800 ljudi, većinom žena i djece.

U Libanu je ubijeno najmanje 2.036 ljudi, više od 9.500 je ranjeno, a 1,2 miliona raseljeno, govore podaci libanskih vlasti.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.

TRT Balkan / agencije