Zona C, koje predstavlja 61 posto Zapadne obale, je pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.           Foto: Reuters

Izraelska vojska u ponedjeljak je srušila četiri palestinske kuće u blizini grada Jerihona i pritvorila 15 Palestinaca iz nekoliko regija na okupiranoj Zapadnoj obali.

“U selu Dweik al-Tahta zapadno od Jerihona, srušene su četiri kuće, uključujući tri u kojima su živjele porodice i jednu u izgradnji“, rekao je za Anadolu palestinski novinar Adel Abu Nema.

Naveo je i da je šest drugih kuća u zoni C dobilo obavještenja o rušenju.

Prema Sporazumu iz Osla iz 1995. godine između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije, Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), podijeljena je na tri zone i to A, B i C.

Zona A predstavlja 18 posto Zapadne obale i pod kontrolom je Palestinske uprave u smislu sigurnosti i administracije. Zona B predstavlja 21 posto teritorije i podliježe palestinskoj civilnoj administraciji i izraelskoj sigurnosnoj kontroli.

Zona C, koje predstavlja 61 posto Zapadne obale, je pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Uporedo s tim, Udruženje palestinskih zatvorenika saopćilo je da je izraelska vojska u nedjelju uvečer privela 15 Palestinaca iz nekoliko regija na okupiranoj Zapadnoj obali.

TRT Balkan / agencije