Premijer je naložio da se svi prijedlozi stave na glasanje na narednoj sjednici Kabineta bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.     Foto: Reuters

Izrael je objavio da razmišlja o nekoliko mjera, uključujući “jačanje“ ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je nekoliko zemalja priznalo Palestinu kao državu.

U saopštenju koje je kasno u nedjelju objavila Kancelarija premijera navodi se da je Kabinet bezbjednosti razgovarao o koracima "za jačanje naselja u Judeji i Samariji" kao odgovor na potez nekoliko zemalja koje su "jednostrano" priznale palestinsku državu, kao i o "seriji odgovora" protiv palestinske vlasti za "akcije protiv Izraela" u međunarodnim tijelima.

„Ministar odbrane i državni tužilac zatražili su dodatno vrijeme za komentar na nekoliko predloženih klauzula. Premijer je naložio da se svi prijedlozi stave na glasanje na narednoj sjednici Kabineta bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.

Prema međunarodnom pravu, sva naselja na okupiranim palestinskim teritorijama smatraju se nelegalnim.

Španija je, zajedno sa Irskom i Norveškom, formalno priznala Palestinu kao državu 28. maja, a Slovenija početkom juna.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 37.337 Palestinaca, uključujući najmanje 15.694 djece i 10.279 žena, a 85.299 ljudi je ranjeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije