Izrael: Ratni kabinet odobrio smjernice za pregovore o razmjeni zarobljenih

Izrael: Ratni kabinet odobrio smjernice za pregovore o razmjeni zarobljenih

Potez je uslijedio nakon pregovora u Parizu o razmjeni talaca i zarobljenika između Izraela i Hamasa.
Prema zvaničnim izvorima vjeruje se da Hamas drži više od 130 izraelskih talaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra.       Foto: Reuters

Izraelski ratni kabinet u nedjelju je odobrio smjernice za pregovore s Hamasom u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika, objavili su izraelski mediji.

Taj potez uslijedio je nakon razgovora u Parizu u petak između predstavnika Izraela, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara i Egipta o sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa.

“Kada Hamas prihvati ove smjernice, Izrael će poslati delegaciju u Katar kako bi nastavila razgovore o razmjeni talaca“, objavio je list “Yedioth Ahronoth“.

Nisu objavljeni nikakvi detalji o ovim smjernicama.

Prema pisanju lista, još treba razgovarati o mnogim detaljima, uključujući uslove predloženog prekida vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i povratak raseljenih Palestinaca u sjeverni Pojas Gaze.

Prema zvaničnim izvorima vjeruje se da Hamas drži više od 130 izraelskih talaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra, dok Izrael drži najmanje 8.800 Palestinaca u svojim zatvorima.

Prethodnim sporazumom u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, među kojima je bila 71 žena i 169 djece.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.692 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije