Izraelski Knesset je u aprilu usvojio zakon kojim se dozvoljava zatvaranje ureda televizije Al Jazeera.       Foto: Reuters

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi izjavio je da je produžena odluka o zatvaranju katarske televizije Al Jazeera.

"Nećemo dozvoliti da se teroristički kanal Al Jazeera emituje u Izraelu i ugrozi naše vojnike", poručio je Karhi u saopštenju.

Izraelski ministar je kazao da je Vlada zabranu "jednoglasno usvojila, na osnovu ažuriranih mišljenja svih sigurnosnih izvora, koji nedvosmisleno navode da emitovanje ovog kanala predstavlja stvarnu prijetnju sigurnosti naše države".

"Naredbe o zatvaranju će biti produžene i u budućnosti", rekao je Karhi, ne precizirajući koliko dugo je zabrana produžena.

Izraelski list "Hayom" objavio je da je zatvaranje produženo za 45 dana.

Okružni sud u Tel Avivu potvrdio je u srijedu zabranu televizije Al Jazeera koju je tražio ministar komunikacija Karhi.

Izraelski Knesset je u aprilu usvojio zakon kojim se dozvoljava zatvaranje ureda televizije Al Jazeera.

Prema zakonu, ministar komunikacija ima ovlaštenje da zatvori strane mreže koje djeluju u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako ministar odbrane utvrdi da njihovo emitiranje predstavlja "stvarnu štetu po sigurnost države".

Emiter sa sjedištem u Dohi osudio je izraelsku zabranu kao "očigledan napad na slobodu medija".

Međunarodne i regionalne organizacije oštro su kritizirale izraelsku zabranu kao napad na slobodu medija.

Izraelski zvaničnici često su kritizirali Al Jazeeru, posebno zbog opsežnog izvještavanja o izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze.

TRT Balkan / agencije