„Tokom racija izraelski vojnici su tukli i zlostavljali Palestince i oštetili njihove domove i imanja“, navodi se u saopštenju.      Foto: Reuters

Izraelska vojska je tokom upada na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu uhapsila još najmanje 20 Palestinaca, među kojima su i bivši zatvorenici.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Palestinskog društva zarobljenika uz nova hapšenja ukupan broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile od 7. oktobra 2023. godine iznosi 7.605.

Većina hapšenja dogodila se u Jeninu, Nablusu, Tubasu, Tulkarmu, Hebronu, Betlehemu i Al-Qudsu/Jerusalemu.

„Tokom racija izraelski vojnici su tukli i zlostavljali Palestince i oštetili njihove domove i imanja“, navodi se u saopštenju.

Ukupan broj palestinskih pritvorenika u izraelskim zatvorima veći je od 9.000, među kojima je 3.484 zadržanih u administrativnom pritvoru bez suđenja ili optužbe, kao i 200 djece i 70 žena.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 434 Palestinca su od tada ubijena, a više od 4.700 ih je ranjeno u napadima izraelske vojske na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije