Hapšenja su se uglavnom dešavala u gradovima Tulkarm, Nablus, Ramallah, Al-Quds (Jerusalem) i Betlehem.     Foto: Reuters Archive

Izraelska vojska je u nedjelju uhapsila najmanje 18 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale.

Komisija za pitanja zatvorenika i Palestinsko društvo zatvorenika saopštili su da su nova hapšenja povećala su ukupan broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile od 7. oktobra 2023. godine na 8.775.

Hapšenja su se uglavnom dešavala u gradovima Tulkarm, Nablus, Ramallah, Al-Quds (Jerusalem) i Betlehem.

"Tokom izraelskih racija, izraelske snage su tukle i zlostavljale Palestince i oštetile njihove domove i imovinu“, navodi se u saopštenju.

Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Više od 500 Palestinaca je od tada ubijeno, a oko 5.000 je ranjeno u vojnoj pucnjavi na okupiranoj teritoriji, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije