Netanyahu je u intervjuu za ABC News u ponedjeljak navečer također rekao da neće biti općeg primirja u Gazi bez oslobađanja talaca.           Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su o potencijalnim "taktičkim pauzama" u sukobima u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je Izrael otvoren za "kratke pauze" u svojim bombardovanjima.

“Što se tiče taktičkih malih pauza, sat ovdje, sat tamo, imali smo ih i prije. Provjerit ćemo okolnosti kako bismo omogućili ulazak humanitarne robe ili dopustili izlazak naših talaca. Ali ne mislim da će doći do općeg prekida vatre", rekao je Netanyahu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden iznio je potrebu za humanitarnim pauzama direktno Netanyahuu tokom razgovora u ponedjeljak, ali Bijela kuća je izvijestila da nije postignut dogovor.

Traže se pauze u borbi kako bi se olakšala dostava humanitarne pomoći i oslobađanje nekih od procijenjenih 240 talaca koje je Hamas zadržao prilikom pokretanja operacije "Poplava Al-Aksa" 7. oktobra, iznenađujućeg napada koji je uključivao raketne napade i infiltracije na Izrael putem kopna, mora i zraka.

Netanyahu je u intervjuu za ABC News u ponedjeljak navečer također rekao da neće biti općeg primirja u Gazi bez oslobađanja talaca.

TRT Balkan / agencije