Izrael nije član ICC-a, dok je Palestina primljena u članstvo 2015. godine.

Izrael se priprema za potencijalne naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

U nedjelju je sud sa sjedištem u Hagu ponovo objavio obavještenje na hebrejskom, arapskom i engleskom u kojem se objašnjavaju procedure.

“Nakon prikupljanja dokaza i identifikacije osumnjičenog, tužilaštvo traži od sudija ICC-a da izdaju: nalog za hapšenje, koji provode nacionalne vlasti, ili poziv za dolazak, gdje se osumnjičeni javljaju dobrovoljno”, navodi se u obavijesti.

Ovo je četvrti put od početka juna da je ICC podijelio ovu objavu na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua i Gallanta zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Pojasu Gaze.

Za sada nije donesena zvanična odluka suda.

Iako je Izrael osudio i odbio zahtjev tužioca, ostaje nejasno kako će Tel Aviv odgovoriti ako budu izdati nalozi za hapšenje.

"U Izraelu su u toku razgovori o strategiji odbrane Netanyahua, Gallanta i države Izrael u slučaju da ICC izda naloge za hapšenje", objavio je izraelski javni servis KAN.

Dodaje se da pripreme imaju za cilj da osiguraju da Izrael bude spreman ako takvu odluku donesu sudije ICC-a.

KAN je naveo da ostaje nejasno da li će Izrael predstaviti pravnu odbranu u Hagu jer Tel Aviv ne priznaje nadležnost suda.

"Izrael se radije priprema za najgori scenario, koji uključuje potencijalne naloge za hapšenje, te stoga raspravlja o mogućem odbrambenom stavu protiv takve odluke", navodi se.

Izrael nije član ICC-a, dok je Palestina primljena u članstvo 2015. godine.

ICC, osnovan 2002. godine, je nezavisno međunarodno tijelo koje nije povezano s Ujedinjenim nacijama ili bilo kojom drugom međunarodnom institucijom, a njegove odluke su obavezujuće.

Uprkos tome što je Izrael odbacio nadležnost ICC-a, nadležnost suda se proteže i na palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, omogućavajući mu da krivično goni izraelske zvaničnike optužene za zločine u ovim područjima.

U intervjuu za CNN od 21. maja, tužilac ICC-a Khan otkrio je da je primio prijetnje dok je istraživao izraelske zvaničnike.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici odbacili su Khanove postupke, navodeći da ne priznaju nadležnost suda. Optužili su ICC za antisemitizam i pozvali saveznike Tel Aviva da povuku sredstva i rasformiraju sud.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije