U 15.30 sati po lokalnom vremenu u Libanu, pejdžeri su primili poruku za koju se činilo da dolazi od Hezbollahovog vodstva, ali su umjesto toga došlo do eksplozije.     Foto: AA

Izrael je ciljao Hezbollah skrivajući eksplozivni materijal u pejdžerima tajvanske proizvodnje koji su uvezeni u Liban, navedeno je u izvještaju koji se poziva na američke i druge zvaničnike.

New York Times, pozivajući se na zvaničnike koji su željeli ostati anonimni, objavio je da su pejdžeri koje je libanska grupa naručila od Gold Apolla na Tajvanu bili neovlašteni prije nego što su stigli u Liban.

Većina je bio model kompanije AP924, iako je isporuka uključivala i tri druga Gold Apollo modela, dodali su.

Male količine eksplozivnog materijala postavljene su pored baterije u svakom pejdžeru, s ugrađenim prekidačem koji se aktivira na daljinu, rekli su zvaničnici za Times.

U 15.30 sati po lokalnom vremenu u Libanu, pejdžeri su primili poruku za koju se činilo da dolazi od Hezbollahovog vodstva, ali su umjesto toga došlo do eksplozije.

CNN je također objavio da je Izrael odgovoran za napad.

Najmanje devet osoba, uključujući jedno dijete, poginulo je u utorak u masovnoj eksploziji pejdžera u različitim područjima Libana, potvrdio je u utorak navečer libanski ministar zdravstva Firas al-Abyad.

Dodao je da je povrijeđeno oko 2.800 ljudi, uključujući 200 koji su u kritičnom stanju.

Hezbollah je potvrdio da su najmanje dva njihova člana poginula, a mnogi povrijeđeni u masovnoj eksploziji i krivi Izrael za napad, obećavajući "pravednu osvetu iz neočekivanih strana".

Ministarstvo zdravstva Libana ranije je pozvalo sve građane koji posjeduju pejdžer komunikacione uređaje da ih odmah odbace.

TRT Balkan / agencije