To je prvo hapšenje Palestinca oslobođenog u razmjeni zarobljenika između Izraela i grupe Hamas sa sjedištem u Gazi.             Foto: AA

Izraelske vlasti vratile su palestinskog tinejdžera iza rešetaka nakon što je pušten na slobodu u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika krajem novembra, saopštilo je u utorak Društvo palestinskih zatvorenika.

"Izraelske okupacione vlasti danas su ponovo uhapsile tinejdžera Yousefa Abdulaha al-Katiba (17) iz grada Jerihona na Zapadnoj obali", navodi se u saopštenju Društva palestinskih zatvorenika i dodaje da je al-Khatiba pozvala izraelska obavještajna služba i prisilila ga da se preda.

To je prvo hapšenje Palestinca oslobođenog u razmjeni zarobljenika između Izraela i grupe Hamas sa sjedištem u Gazi.

U saopštenju se navodi da je hapšenje al-Khatiba "jasno kršenje sporazuma i pokazatelj da Izrael obnavlja politiku ponovnog hapšenja oslobođenih zatvorenika prema sporazumima o razmjeni".

Napominje se da je al-Khatib bio zatvoren bez optužbe ili presude prema izraelskoj politici administrativnog pritvora, a da je pušten na slobodu 27. novembra.

U saopštenju se pozivaju Katar i Egipat da izvrše pritisak na izraelske vlasti da oslobođene zatvorenike ne hapse ponovo i da prekinu njihov progon.

Sporazumom između Hamasa i Izraela u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, među kojima je 71 žena i 169 djece.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno najmanje 25.490 Palestinaca i ranjeno 63.354. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije