Izraelsko medicinsko udruženje (IMA) započelo je u utorak 24-časovni generalni štrajk u znak protesta zbog izglasavanja u parlamentu kontroverznog zakona kojim se ograničavaju ovlaštenja Vrhovnog suda da poništava vladine odluke koje se smatraju nerazumnim.               Foto: AA

Izraelsko medicinsko udruženje (IMA) započelo je u utorak 24-časovni generalni štrajk u znak protesta zbog izglasavanja u parlamentu kontroverznog zakona kojim se ograničavaju ovlaštenja Vrhovnog suda da poništava vladine odluke koje se smatraju nerazumnim.

Zakon, usvojen u ponedjeljak, dio je šireg plana za reformu pravosuđa koji je predvodio premijer Benjamin Netanyahu, a koji je izazvao 29 sedmica masovnih protesta i podijelio izraelsko društvo.

Vlada tvrdi da reforme imaju za cilj da vrate vlast izabranim zvaničnicima, ali kritičari tvrde da je to Netanyahuovo prisvajanje vlasti.

"Ovo je težak dan za državu Izrael i njen narod", objavio je na Twitteru Zion Hagay, šef IMA, navodeći da Udruženje nije imalo drugu opciju osim štrajks.

On je rekao da će medicinski centri i klinike u Al Qudsu (Jerusalimu) biti isključeni iz štrajka, kao i hitne pomoći opštih i psihijatrijskih bolnica.

TRT Balkan / agencije