Prošle sedmice, izraelska vlada je odobrila korake koje je predložio Smotrich u cilju "legalizacije" pet naselja na Zapadnoj obali.             Foto: AA

Izraelske vlasti planiraju da izgrade još hiljade stambenih jedinica širom okupirane Zapadne obale, šireći ilegalna naselja, izvještavaju lokalni mediji u srijedu.

Izraelski javni emiter KAN javio je da će se izraelski "Vrhovni odbor za planiranje sastati danas i u četvrtak kako bi odobrio izgradnju 5.300 stambenih jedinica" na Zapadnoj obali.

KAN je također citirao ministra finansija Bezalela Smotricha, koji također ima nadzor nad aktivnostima izgradnje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, koji je rekao da Izrael razvija naselja kako bi spriječio mogućnost stvaranja palestinske države.

Prošle sedmice, izraelska vlada je odobrila korake koje je predložio Smotrich u cilju "legalizacije" pet naselja na Zapadnoj obali.

Smotrich je također obećao da će izostaviti buduću palestinsku državu stvaranjem komplikovanih činjenica na terenu i primjenom onoga što je nazvao "suverenitetom" Izraela nad okupiranom Zapadnom obalom.

Unatoč stalnim međunarodnim kritikama Izraela da gradi naselja na palestinskim teritorijama, izraelska vlada je posljednjih mjeseci poduzela nekoliko koraka kako bi ubrzala aktivnosti na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se ilegalnim.

TRT Balkan / agencije