Očevici su naveli da su oslobođeni "jedva hodali zbog velikog umora, iscrpljenosti i bolova uzrokovanih torturom, nesanicom i neuhranjenošću", te da su ima rane na tijelima.           Foto: AA

Izrael je oslobodio šestero Palestinaca, uključujući dvije žene, koje je zatočio tokom kopnenih napada u Pojasu Gaze koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Očevici su naveli da su izraelski vojnici oslobodili Palestince u vojnoj zoni Kissufim u Deir al-Belahu.

Očevici su naveli da su oslobođeni "jedva hodali zbog velikog umora, iscrpljenosti i bolova uzrokovanih torturom, nesanicom i neuhranjenošću", te da su ima rane na tijelima.

Šest Palestinaca, od kojih su dvije bile žene, koje je Izrael pustio na slobodu, navelo je za AA da su "bili podvrgnuti premlaćivanju, mučenju, uvredama i stalnom ispitivanju."

Izraelska vojska je uhapsila hiljade Palestinaca, uključujući žene, djecu, zdravstvene radnike i radnike civilne odbrane, otkako je započela kopnene napade u Pojasu Gaze.

Mali broj je oslobođen, dok je nepoznata sudbina velikog broja njih.

U zajedničkom izvještaju koji su objavili Udruženje palestinskih zatvorenika i Delegacija zatvorenika i oslobođenih osoba Palestinske oslobodilačke organizacije povodom "Međunarodnog dana solidarnosti sa žrtvama torture 26. juna", navedeno je da je najmanje 18 Palestinaca preminulo u izraelskim zatvorima od 7. oktobra.

U ranijem saopćenju Hamasa navedeno je da su palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima "izloženi najbrutalnijim i najstrašnijim oblicima osvete, uključujući izgladnjivanje, ponižavanje, uznemiravanje, medicinsko zanemarivanje, ubistvo i pogubljenje."

TRT Balkan / agencije