Vojska je objavila da su oslobođeni Noa Argamani (25), Andrey Kozlov (27), Shlomi Ziv (40) i Almog Meir (21).     Foto: AA

Izrael je u subotu objavio da je vratio četiri izraelska taoca iz centralnog Pojasa Gaze nakon vojne operacije u tom području.

Izraelska vojska je saopštila da su u "kombinovanoj operaciji izraelskih snaga, Shin Beta i policije jutros oslobođena četiri izraelska taoca" u izbegličkom kampu Nuseirat.

Vojska je objavila da su oslobođeni Noa Argamani (25), Andrey Kozlov (27), Shlomi Ziv (40) i Almog Meir (21).

Dodaje se da su taoci pronađeni u dva odvojena dijela kampa, uz napomenu da su dobrog zdravlja.

Ranije u subotu, izraelska vojska pokrenula je ofanzivu na nekoliko područja u centralnom Pojasu Gaze, što je rezultiralo desetinama žrtava među Palestincima, naveli su palestinski medicinski izvori.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.500 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije