"Odbacujemo potpuno preziran poziv Generalne skupštine UN-a na prekid vatre", napisao je Cohen na X.      Foto: Reuters Archive

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen u subotu je nazvao "odvratnom" rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se zahtijeva humanitarno primirje u pojasu Gaze.

Generalna skupština UN-a odobrila je u petak rezoluciju kojom se poziva na hitno "trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi.

"Odbacujemo potpuno preziran poziv Generalne skupštine UN-a na prekid vatre", napisao je Cohen na X.

"Izrael namjerava eliminirati Hamas baš kao što se svijet obračunao s nacistima i ISIS-om", dodao je.

Izraelska vojska je u petak proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim zračnim napadima od prekograničnog napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Rezolucija, koju je predstavilo skoro 50 zemalja, uključujući Turkiye, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), odobrena je sa 120 glasova ZA i 14 glasova PROTIV, uz 45 suzdržanih.

Usvojen na 10. hitnoj specijalnoj sjednici o situaciji na okupiranoj palestinskoj teritoriji, nacrt rezolucije izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog "posljednje eskalacije nasilja" od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Rezolucijom su osuđeni "svi akti nasilja nad palestinskim i izraelskim civilima, uključujući sve akte terora i neselektivne napade, kao i sve akte provokacije, poticanja i uništavanja".

Također je zahtijevalo da "sve strane odmah i u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu".

U rezoluciji je naglašena važnost "spriječavanja dalje destabilizacije i eskalacije nasilja u regionu".

Sukob u Gazi počeo je 7. oktobra kada je palestinska grupa Hamas pokrenula operaciju Al-Aqsa Flood - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom Hamas je rekao da je upad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je potom pokrenula nemilosrdno bombardovanje Hamasovih ciljeva u Pojasu Gaze, sa kopnenom operacijom koja se naširoko očekivala, uprkos upozorenjima o mogućem strašnom uticaju.

U sukobu je ubijeno skoro 8.800 ljudi, uključujući najmanje 7.326 Palestinaca i 1.400 Izraelaca. Prema zvaničnim podacima, oko 70% smrtnih slučajeva u Gazi su žene i djeca.

TRT Balkan / agencije