Dodaje se da se tokom ratnog perioda neće promovisati nikakvi prijedlozi zakona ili vladine odluke koje se ne odnose na vođenje rata.     Foto: Reuters Archive

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i opozicioni lider Benny Gantz najavili su u srijedu formiranje vanredne vlade jedinstva.

U zajedničkom saopštenju navodi se da će biti uspostavljen "ratni kabinet", koji će činiti Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i Gantz, bivši ministar odbrane.

U kabinetu će služiti i dva posmatrača, zastupnik Gadi Eisenkot i ministar za strateška pitanja Ron Dermer.

"Pet ministara bez portfelja iz Gantzovog bloka biće dodana političko-bezbjednosnom kabinetu, a jedan od njih će biti posmatrač za vrijeme trajanja rata", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se tokom ratnog perioda neće promovisati nikakvi prijedlozi zakona ili vladine odluke koje se ne odnose na vođenje rata, a sva visoka imenovanja će se automatski produžiti tokom ratnog perioda.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.255 ljudi, uključujući najmanje 1.055 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

TRT Balkan / agencije