Podijelili su audiosnimak Leyan koja traži pomoć. Navedeno je da je Leyan preminula nakon telefonskog poziva, a Hind je bila zarobljena u vozilu.         Foto: Reuters

Za genocid optuženi Izrael ne polaže račun za smrt šestogodišnje djevojčice Hind Rajab čije tijelo je pronađeno 12 dana nakon izraelskog napada, zajedno s još pet rođaka.

Djevojčica je u posljednjem pozivu upućenom palestinskom Crvenom polumjesecu, nakon što su izraelske snage otvorile vatru na vozilo u kojem su se nalazili, molila da joj se pomogne.

Izrael ne polaže račun za smrt ove djevojčice, dok američka administracija samo kaže da očekuju istragu od Izraela.

Iz Palestinskog Crvenog polumjeseca u subotu je objavljeno da su tijela male Hind, njenog dajdže, njegove supruge i njihovo troje djece, koji su bili u istom vozilu, pronađena u vozilu okruženom tenkovima izraelske vojske u blizini Maliye u Tel el-Hevi u gradu Gazi.

Crveni polumjesec je ranije naveo je da ih je 29. januara pozvala 15-godišnja Leyan Hamade, koja je tražila pomoć jer je vozilo u kojem se nalazila s porodicom bilo meta izraelskih napada.

Podijelili su audiosnimak Leyan koja traži pomoć. Navedeno je da je Leyan preminula nakon telefonskog poziva, a Hind je bila zarobljena u vozilu.

Hind, koja je bila povrijeđena i zarobljena u vozilu do kojeg se nije moglo doći zbog opsade i okupacije izraelskih snaga, telefonom je kontaktirala njena majka kojoj je rekla: "Mama, Leyan je mrtva. Svi su mrtvi, dođi i uzmi me, ne želim ostati ovdje sama."

Nakon ovog razgovora, ekipe Crvenog polumjeseca krenule su s kolima hitne pomoći da pronađu vozilo u kojem je Hind zarobljena, ali nakon toga se gubi kontakt i s ekipom Crvenog polumjeseca.

Kada nije bilo vijesti od hitne pomoći koja je krenula da spasi djevojčicu, timovi Crvenog polumjeseca kontaktirali su je telefonom.

Crveni polumesec objavio je i snimak razgovora.

Iz objavljenih glasovnih snimaka se razumije da je šestogodišnje dijete jedino preživjelo u automobilu i da se krije od izraelskih snaga među leševima svojih rođaka.

Djevojčica, koja je bila zarobljena u vozilu i okružena svojim preminulim rođacima, preko telefona je tri sata molila ekipe Crvenog polumjeseca da je spase.

Posljednje riječi šestogodišnje djevojčice dok je telefonom razgovarao s članom Crvenog polumjeseca bile su: "Hoćete li doći po mene? Veoma sam uplašena, pošaljite nekoga da me spasi."

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da danima nije bilo vijesti od tima Crvenog polumjeseca, koji je 4. februara krenuo da spasi Hind i njene rođake.

Tijela su pronađena 12 dana nakon prvog poziva.

Vozilo u kojem se nalazila Hind s rođacima pronađeno je s razbijenim vjetrobranskim staklom i komandnom pločom i rupama od metaka.

Palestinski Crveni polumjesec je objavio da je Hind pronađena među šest tijela u automobilu i da su svi imali povrede iz vatrenog oružja.

Utvrđeno je i da je bombardovano i vozilo hitne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca koje je poslano na lice mjesta.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da su u vozilu hitne pomoći pronašli tijela Yusufa Zeynoa i Ahmeda Medhuna, članova tima Crvenog polumjeseca.

"Hind je svjedočila trenutku kada su izraelski vojnici ubili njenu porodicu. Bila je zarobljena s pet tijela u automobilu. Šestogodišnja djevojčica čekala je pomoć naših ekipa tri sata. Vrištala je, bila je uplašena", kazao je za Anadolu portparol Palestinskog Crvenog polumjeseca Nebal Farsakh.

Prema njegovim riječima, cijelo vrijeme je molila da neko dođe po nju jer su izraelski tenkovi bili oko vozila.

Farsakh je naveo da je izraelska vojska spriječila palestinski Crveni polumjesec da dođe do vozila u kojem se nalazila Hind.

"Trebalo je više od tri sata da koordiniramo siguran pristup našem timu. Iako je koordinacija postignuta nakon što je hitna pomoć izašla na lice mjesta, vozilo hitne pomoći je direktno i namjerno gađano", rekao je Farsakh.

U odgovoru na pitanje novinara AA, glasnogovornik američkog State Departmenta je naveo da su pozvali izraelsku stranu na hitnu istragu u vezi s ovim slučajem.

U saopćenju je istaknuto da je od izraelskih vlasti zatraženo da hitno istraže incident.

"Očekujemo da ćemo vidjeti nalaze, uključujući odgovarajuće mjere odgovornosti koje treba poduzeti, čim budu spremni", navedeno je.

Kasnije, na konferenciji za novinare koju je održao portparol američkog State Departmenta Matthew Miller, novinar AA ponovo je pokrenuo to pitanje.

Rekao je da postoje dokazi da je u bombardovanom vozilu hitne pomoći bilo oružje američke proizvodnje.

Na to Miller je rekao: "Bili smo shrvani vijestima o smrti Hind Rajab. Zamolili smo Izrael da odmah istraži ovaj incident."

Na pitanje da li imaju nešto da kažu o oružju američke proizvodnje na terenu, Miller je rekao: "Ne mogu to potvrditi".

Nakon američkog poziva na istragu, izraelska vojska je objavila da je pokrenula početnu istragu o tom pitanju, ali nije mogla dati dodatne informacije.

TRT Balkan / agencije