Stanovnici Gaze moraju se "preseliti na jug doline Gaze", u sredinu Gaze, rekao je, upozoravajući ih da "se ne pokušavaju preseliti na sjever Pojasa, jer je to ratna zona".      Foto: AA

Izraelska vojska je ponovila svoj zahtjev da se Palestinci u Gazi smiju kretati samo prema jugu, posebno tokom trenutne četverodnevne humanitarne pauze.

U izjavi u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee izdao je "stalnu i važnu poruku stanovnicima Gaze tokom razdoblja privremene obustave vojnih operacija".

Stanovnici Gaze moraju se "preseliti na jug doline Gaze", u sredinu Gaze, rekao je, upozoravajući ih da "se ne pokušavaju preseliti na sjever Pojasa, jer je to ratna zona".

Adraee je također upozorio da je “zabranjen ulazak u more” kao i “približavanje granici između Gaze i Izraela na udaljenosti od jednog kilometra”.

"Izrael neće dopustiti nikakvo kretanje iz južnog Pojasa Gaze prema sjeveru", naglasio je.

Izrael je prvo pozvao stanovnike sjeverne Gaze da se presele na jug ubrzo nakon početka sukoba 7. oktobra, unatoč upozorenjima da bi takva masovna migracija dovela do humanitarne katastrofe.

Mnogi jesu, nadajući se da će jug biti sigurniji, ali bilo je mnogo napada i u južnoj Gazi.

Privremeno zaustavljanje

Novo izraelsko saopćenje došlo je usred četverodnevne humanitarne pauze koja je stupila na snagu u petak, privremeno zaustavljajući izraelske napade na Gazu.

U prva dva dana pauze Izrael i Hamas su razmijenili 41 Izraelca i stranca za 78 Palestinaca iz izraelskih zatvora u dvije serije razmjene zarobljenika.

Prema sporazumu, taoci i zarobljenici bit će puštani u skupinama tokom četiri dana. Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Gazi nakon prekogranične operacije Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubio najmanje 14.854 Palestinca, uključujući 6.150 djece i preko 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi. Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije