Napetost na granici uslijedila je u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.       Foto: AFP

Izraelsko ministarstvo zdravlja naredilo je bolnicama na sjeveru zemlje da se pripreme za mogućnost prijema hiljada ranjenih ljudi zbog porasta tenzija s libanskom grupom Hezbollah.

Kako je objavio izraelski javni emiter KAN, ministarstvo je zatražilo od medicinskih centara na sjeveru da se pripreme za mogućnost prelaska u "režim napuštenog ostrva", što znači da bi danima mogli ostati bez medicinskog materijala, lijekova i hrane.

Ministarstvo je takođe zatražilo od bolnica da pređu u hitni režim u roku od nekoliko sati i zatražilo da zadrže stopu popunjenosti od 50 posto.

Napetosti su se rasplamsale duž granice između Libana i Izraela usred povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile veliki rat 2006. godine.

Najmanje 158 pripadnika Hezbollaha ubijeno je u sukobima s izraelskim snagama u blizini granice Libana s Izraelom od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, prema podacima koje je ta grupa objavila.

Napetost na granici uslijedila je u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije