"Užasnuti smo onim što se dogodilo", dodaje se.          Foto: AA

Za genocid optuženi Izrael je u utorak napao sklonište koje pripada medicinskoj dobrotvornoj organizaciji Doktori bez granica (MSF) u Pojasu Gaze, ubivši najmanje dvije osobe.

"Večeras su izraelske snage izvele operaciju u Al Mawasi, Khan Younis, Gaza, gdje je granatirano sklonište u kojem je bilo osoblje MSF-a i njihove porodice", saopštila je orhanizacija na platformi X.

Dodaju da su ekipe Hitne pomoći stigle na mjesto događaja gdje su poginula najmanje dva člana porodica njihovih kolega, a šest osoba je ranjeno.

"Užasnuti smo onim što se dogodilo", dodaje se.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije