Izrael: Ističe vrijeme za pronalazak diplomatskog rješenja u južnom Libanu

Izrael: Ističe vrijeme za pronalazak diplomatskog rješenja u južnom Libanu

"Potrebno je diplomatsko rješenje na jugu Libana. Vrijeme ističe da ga se pronađe", rekao je Katz.
Tokom sastanka Katz i Sejourne razgovarali su o razvoju situacije u blokiranom Pojasu Gaze i južnom Libanu.    Foto: Reuters Archive

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da ističe vrijeme za pronalaženje diplomatskog rješenja za zaustavljanje napetosti s Hezbollahom na jugu Libana.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela navedeno je da se Katz sastao s francuskim ministrom vanjskih poslova Stephaneom Sejourneom, koji je posjetio zapadni Al-Quds (Jerusalem).

Tokom sastanka Katz i Sejourne razgovarali su o razvoju situacije u blokiranom Pojasu Gaze i južnom Libanu.

Ističući da će, ukoliko se ne postigne diplomatsko rješenje za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1701 o povlačenju Hezbollaha s juga Libana, Izrael poduzeti vojne korake kako bi osigurao povratak građana koji su napustili svoje domove na sjeveru.

"Potrebno je diplomatsko rješenje na jugu Libana. Vrijeme ističe da ga se pronađe", rekao je Katz.

Zahvalivši Sejourneu na odluci Francuske da preispita finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Katz je naglasio da su on i njegov francuski kolega razgovarali o alternativi koja bi mogla zamijeniti UNRWA.

Zbog izraelskih napada na jugu Libana raseljeno oko 100.000 ljudi

Ministar vanjskih poslova Libana Abdullah Bou Habib saopćio je da je oko 100.000 ljudi raseljeno zbog izraelskih napada na jugu te zemlje.

"Imamo oko 100.000 raseljenih s juga kao rezultat nedavnih događaja i izraelskih napada. Njima je prijeko potrebna njega i pomoć", rekao je Habib tokom sastanka s predsjednicom Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) Mirjanom Špoljarić.

On je dodao da Liban pozdravlja svu moguću pomoć ICRC-a raseljenim Libancima.

Napetost je eskalirala duž granice između Libana i Izraela usred povremene razmjene vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha od početka oktobra. To su najsmrtonosniji sukobi od kada su dvije strane vodile rat punog razmjera 2006. godine.

Najmanje 30 civila, uključujući tri novinara i troje djece te 182 pripadnika Hezbolaha od tada je ubijeno na jugu Libana, javljaju lokalni mediji.

Napetost na granici dolazi usred izraelskih napada na Pojas Gaze od 7. oktobra u kojoj je od tada poginulo najmanje 27.478 ljudi, a 66.630 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije