Tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima, zbog njihovog velikog broja i nedostatka mjesta, ukopavaju se u masovnu grobnicu na groblju u Deir al-Balahu u Gazi.             Foto: AA

Grupa od 43 rabina u Izraelu poručila je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da gađanje bolnice Al-Shifa u Gazi može biti opravdano ako se pripadnici Hamasa tamo kriju i koriste civile kao štit.

Izraelska televizija Channel 14 javlja da je Netanyahuu poslano pismo koje su potpisala 43 rabina i u kojem se navodi da je vjerski dozvoljeno bombardirati bolnicu Al-Shifa.

Isti izvor javlja da se u pismu navodi da "nema vjerskih ili moralnih prepreka za napad na civile ako se neko krije iza njih i koristi ih kao štit".

Pismo je poslano i izraelskoj vojsci i ministrima u izraelskoj vladi.

U poruci se dalje navodi da treba osuditi one koji koriste civile kao štit te da u slučaju bombardovanja bolnice odgovornost snose ti ljudi i njihove pristalice.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u ranije da Hamas koristi bolnicu Al-Shifa kao štit i da izvodi napade iz bolnica.

Iz Hamasa su negirali te optužbe u vezi s bolnicom Al-Shifa u kojoj se nalaze desetine hiljada ranjenih civila i civila koji su napustili svoje domove zbog izraelskih napada.

TRT Balkan / agencije