Obraćajući se na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Gantz je pozvao Netanyahua da održi prijevremene izbore što prije.            Foto: Reuters

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je ostavku u nedjelju naveče iz vanredne vlade jedinstva koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Gantz je pozvao Netanyahua da održi prijevremene izbore što prije.

Prošlog mjeseca, Gantz, koji se pridružio Vladi 7. oktobra, odredio je 8. juni kao rok za Netanyahua da izradi poslijeratni plan za Gazu ili će napustiti koaliciju. U subotu je, međutim, odgodio planiranu konferenciju za novinare.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 37.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 84.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije