Indirektni pregovori nastavljeni su ove sedmice i u Kairu i u Dohi, a izraelske delegacije upućene su u oba grada.           Foto: AA

Izraelska policija je u srijedu uhapsila devet demonstranata nakon što su blokirali autoput u blizini Tel Aviva, zahtijevajući prijevremene izbore i sporazum o razmjeni zatvorenika s grupom Hamas.

Demonstranti u držali veliki transparent sa natpisom "Dosta je vlade uništenja" blokirali su saobraćaj na petlji Morasha i zapalili gume na putu.

Policija je intervenisala da očisti autoput od demonstranata i uhapsila devetoricu.

Posljednjih sedmica, izraelske opozicione stranke, zajedno s porodicama izraelskih zarobljenika u Gazi, intenzivirali su proteste kako bi izvršili pritisak na izraelsku vladu da postigne dogovor o razmjeni zatvorenika s grupom Hamas.

Indirektni pregovori nastavljeni su ove sedmice i u Kairu i u Dohi, a izraelske delegacije upućene su u oba grada.

Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države (SAD) mjesecima pokušavaju osigurati primirje i oslobađanje 120 preostalih zarobljenika u Gazi, ali bezuspješno.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od tada je ubijeno više od 38.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije