Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.               Foto: Reuters

Izrael se sprema proširiti "humanitarnu zonu" za palestinske civile uoči planirane kopnene ofanzive u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, objavili su u ponedjeljak izraelski mediji.

Prema izraelskom radiju Amry, "humanitarna zona" će se protezati od južnog grada Al-Mawasija duž obalnog pojasa do predgrađa Deir al-Balaha u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

"Humanitarna zona će primiti oko milion ljudi", objavio je radio.

Naveli su da je na tom području napravljeno pet improvizovanih bolnica, pored zdravstvenih ustanova koje već rade.

Uprkos globalnom protivljenju, Izrael je odobrio planove za pokretanje kopnene ofanzive na Rafah, gdje se više od 1,5 miliona ljudi sklonilo od brutalnih izraelskih napada na Pojas Gaze.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije