Dodao je da je izraelsko bombardovanje "izazvalo veliku štetu, jer je požar izbilo na podu prije nego što je ugašen".     Foto: AA

Izraelski borbeni avioni direktno su pogodili Bolnicu tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze, uzrokujući veliku štetu, rekao je u ponedjeljak direktor bolnice dr. Subhi Skaik.

"Izraelski borbeni avioni bombardirali su treći sprat Bolnice tursko-palestinskog prijateljstva, jedine bolnice u Gazi za pacijente koji boluju od raka", rekao je dr. Skaik za Anadoliju.

Dodao je da je izraelsko bombardovanje "izazvalo veliku štetu, jer je požar izbio na podu prije nego što je ugašen".

Također je rekao da je izraelsko bombardovanje oštetilo neke od elektromehaničkih sistema, a medicinsko osoblje i pacijente izložilo opasnosti.

On je u ranijem saopštenju naveo da je izraelska vojska proteklih dana više puta bombardovala područje blizu bolnice.

Turska vlada je finansirala izgradnju bolnice u periodu 2011-2017, čime je ova ustanova postala najveća bolnica u Palestini površine od 34.800 kvadratnih metara na šest spratova i kapaciteta od 180 kreveta.

U Gazi bombardovano skladište humanitarne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca

Turski Crveni polumjesec objavio je da je skladište humanitarne pomoći koje pripada palestinskom Crvenom polumjesecu u Gazi postalo neupotrebljivo zbog teškog bombardovanja.

U saopštenju turskog Crvenog polumjeseca navodi se da su dobili informacije i snimke koji pokazuju da je skladište humanitarne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca, teško oštećeno kao u izraelskom bombardiranju i postalo neupotrebljivo.

Skladište je ranije izgrađeno uz podršku Crvenog polumjeseca Turkiye.

“Skladište o kojem je riječ pripada palestinskom Crvenom polumjesecu, s kojim sarađujemo u našim aktivnostima pružanja humanitarne pomoći. Mi nemamo vlastito skladište koje pripada Crvenom polumjesecu Turkiye u Gazi“, navodi se.

"Snažno osuđujemo svaki napad na uposlenike i objekte za humanitarnu pomoć, uključujući zaposlenike palestinskog Crvenog polumjeseca i volontere koji očajnički rade na pružanju humanitarnih potreba u vrlo teškim uvjetima", dodaje se.

Uprava za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama Turkiye (AFAD) oglasila se povodom tvrdnji da je navodna zgrada u Gazi koju koristi AFAD teško oštećena.

"Obraćamo se povodom tvrdnji koje su se pojavile na nekim nalozima na društvenim mrežama da je zgrada koju koristi AFAD teško oštećena u izraelskim napadima. Želimo vam prenijeti da u Gazi ne postoji nikakvo logističko skladište koje pripada našoj organizaciji", navodi se.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim vazdušnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Više od 1.538 Izraelaca je ubijeno u napadima Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je u ponedjeljak da je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze poginulo 8.306 Palestinaca. Među poginulima je 3.457 djece i 2.136 žena, dok je više od 21.048 ljudi povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije