Uprkos pozivima lokalnih i međunarodnih organizacija da pruže hitnu humanitarnu pomoć Gazi kako bi se spriječila katastrofa, Izrael ne dozvoljava isporuku vode, hrane, lijekova, goriva i struje u blokiranu enklavu.       Foto: Reuters

Izraelske snage već blizu pet mjeseci izvode razorne napade na Pojas Gaze i blokadom transporta pomoći izazivaju veliku humanitarnu katastrofu, a politikom izgladnjivanja usmrtile su najmanje 16 palestinske djece, među kojima je najmlađa bila 14-dnevna beba.

Uprkos pozivima lokalnih i međunarodnih organizacija da pruže hitnu humanitarnu pomoć Gazi kako bi se spriječila katastrofa, Izrael ne dozvoljava isporuku vode, hrane, lijekova, goriva i struje u blokiranu enklavu.

Politika izgladnjivanja koju Izrael provodi u Pojasu Gaze uzrokovala je sve veći problem pothranjenosti koja odnosi sve više života palestinskih mališana i novorođenčadi.

Prema posljednjim podacima koje su objavile zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze, najmanje 16 djece umrlo je zbog neuhranjenosti od 4. marta.

Zbog nestašice hrane, dehidracije i nestanka struje premilo je 15 djece u gradu Gazi, Beit Lahiji, Beit Hanounu i Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze, a jedno dijete umrlo je u gradu Rafahu na jugu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da je 27. februara u bolnicu “Kemal Advan“ u Beit Lahiji dovezeno mnogo beba životno ugroženih zbog pothranjenosti i dehidracije.

Najmlađa preminula beba imala 14 dana, a najstarije preminulo dijete 10 godina

Najmlađe od djece koja su umrla u Gazi od posljedica izraelske “politike izgladnjivanja“ imala je 14 dana, dok je najstarije imalo deset Najmlađe od djece koja su umrla u Gazi od posljedica izraelske "politike gladovanja" imala je 14 dana, dok je najstarije imalo 10 godina.

Palestinske vlasti u Gazi objavile su i identitet djece preminule od pothranjenosti, a to su Yezen al-Kefarne (10 godina), Ibrahim al-Batsh (3 godine), Halid Ahmed Hijazi (2,5 godine), Mira Salih Abdunnebi (2 godine), Mahmud Aben (1 godina), Anwar al-Khudari (9 mjeseci), Yusuf Sami et-Teramsi (6 mjeseci), Minnetullah Ebu Umeyra (6 mjeseci), Abdulaziz Salim (2 mjeseca), Muhammed ez-Zayig (45 dana), Seher ez-Zubde (40 dana) i Musab Abu Asr (starost nepoznata), kao i dječak od dvije godine čije ime nije poznato i tri djevojčice čija imena također nisu poznata, starosti 40 dana, 33 dana i 14 dana.

Mnogo je djece dovedeno u bolnicu zbog neuhranjenosti

Direktor bolnice “Kemal Advan“ Husam Abu Safiye rekao je za Anadolu da je 15 djece umrlo u toj bolnici zbog neuhranjenosti.

“Na sjeveru Pojasa Gaze vlada prava glad, mnogo je djece dovedeno u bolnice zbog neuhranjenosti“, rekao je Abu Safiye i pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i druge međunarodne organizacije da odmah dostave hranu.

U svojoj izjavi od 28. februara, Abu Safiye je saopćio da je bolnica nefunkcionalna zbog nedostatka goriva.

Opća neimaština u sjevernim regijama Gaze

Zbog izraelskih napada i blokade, hiljade palestinskih civila u gradu Gazi, a posebno u sjevernim regijama Pojasa Gaze, proživljavaju pravu glad zbog nestašice hrane, vode, lijekova i goriva.

Regionalna direktorica Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr saopćila je 3. marta da je pothranjenost opustošila Pojas Gaze i da da postoji strah od masovnih smrtnih slučajeva kod djece.

Ove tragične i užasne smrti mogle su se predvidjeti i spriječiti

Navodeći da vjerovatno ima više djece koja se bore za preživljavanje u nekoliko preostalih bolnica u Gazi, i više djece koja nemaju pristup njezi na sjeveru, Khodr je naglasila da su ove tragične i strašne smrti mogle biti predviđene i spriječene.

Khodr je dodala da rasprostranjeni nedostatak hrane, čiste vode i zdravstvenih usluga, kao i uskraćivanje pristupa humanitarnoj pomoći, pogađa posebno bebe, djecu i majke, te da su ljudi u Pojasu Gaze gladni, iscrpljeni i traumatizirani.

Prema istraživanju o pothranjenosti koje su u januaru proveli UNICEF i Svjetski program za hranu (WFP) na sjeveru Gaze, 16 posto djece mlađe od dvije godine i pet posto u južnom gradu Rafahu suočava se s teškom pothranjenošću.

U saopćenju je zatraženo da se humanitarnim organizacijama poput UNICEF-a pruži prilika da zaustave humanitarnu krizu u Gazi, spriječe glad i spasu živote djece.

“Neuhranjene bebe u Gazi polako umiru pred očima svijeta. Životi još hiljada beba i djece zavise od hitnih mjera koje treba poduzeti sada“, navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije