Saopštenje su uputili specijalni izvjestioci UN-a Francesca Albanese, Balakrishnan Rajagopal i Paula Gaviria Betancur.      Foto: Reuters Archive

Specijalni izvjestitelji Ujedinjenih naroda (UN) pozvali su međunarodnu zajednicu da poduzme hitne mjere za okončanje izraelskog prisilnog raseljavanja Palestinaca iz istočnog Al-Qudsa (Jerusalema).

Saopštenje su uputili specijalni izvjestioci UN-a Francesca Albanese, Balakrishnan Rajagopal i Paula Gaviria Betancur.

Podsjetili su na nedavni upad izraelskih snaga u džamiju Al-Aksa.

Također su naveli da se konstantno u medijima piše o smrtnim slučajevima u Izraelu izazvanim raketama ispaljenim iz Gaze, Libana i Sirije, dok se ne spominju mnogi ubijeni Palestinci.

"Na djelu je nekontrolisana tragedija zato što Palestince prisilno deložiraju iz njihovih domova. Uprkos naporima međunarodnih organizacija i aktivista, Palestinci pod izraelskom okupacijom bivaju deložirani iz vlastitih domova, a njihova zemlja i imovina konfiskovani na osnovu diskriminatornih zakona", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su ovi zakoni osmišljeni kako bi održali vlasništvo Jevreja u Al-Qudsu (Jerusalemu) i nepovratno promijenili demografsku sliku i status grada.

TRT Balkan / agencije