Iz opkoljene Gaze 21 Palestinac otputovao na liječenje u inostranstvo

Iz opkoljene Gaze 21 Palestinac otputovao na liječenje u inostranstvo

"Odlazak pacijenata organizovan je u koordinaciji sa SZO-om", rekao je za Anadolu medicinski izvor.
Dvadesetjedan bolesni i ranjeni Palestinac, koji pate od teških zdravstvenih stanja, napustio je Gazu radi liječenja u inostranstvu.      Foto: Reuters

Pojas Gaze u četvrtak je napustio 21 palestinski pacijent radi liječenja u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), naveo je medicinski izvor za Anadolu.

“Dvadeset jedan bolesni i ranjeni Palestinac, koji pate od teških zdravstvenih stanja, napustio je Gazu radi liječenja u inostranstvu”, rekao je izvor.

Dodao je da su pacijenti napustili blokiranu enklavu preko prelaza Kerem Shalom u južnom Pojasu Gaze u koordinaciji između SZO-a i Izraela.

U nedjelju je šestoro palestinske djece napustilo palestinsku teritoriju radi medicinske pomoći u inostranstvu u koordinaciji sa SZO-om.

Prema vladinoj Kancelariji za medije u Gazi, hiljade bolesnih i povrijeđenih Palestinaca je u opasnosti od smrti tokom izraelske blokade enklave.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine veći je od 37.700.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze.

TRT Balkan / agencije