Istakao je da je italijanska vlada snažno uvjerena u potrebu da se u kratkom roku postigne nastanak palestinske države koja priznaje Izrael i koju bi priznao Izrael.          Foto: AA

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je u utorak da je zabrinut zbog intenziviranja sukoba između Izraela i Hezbollaha kod južne granice s Libanom.

"Posljednjih mjeseci svjedočili smo intenziviranju sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha", rekao je Tajani u obraćanju Odboru za vanjske poslove italijanskog parlamenta.

“Ova dinamika potvrđuje čvrstu povezanost vojnih akcija u Gazi i južnom Libanu”, dodao je.

Istakao je da Italija podržava svaku aktivnost koja ima za cilj stabilizaciju južne granice Libana, ističući da snažno podržava i posredničke napore američke administracije.

“Moramo izbjeći umnožavanje nivoa posredovanja i održati jedinstvenu i koherentnu diplomatsku inicijativu”, rekao je Tajani.

Naglasio je da, iako Italija poštuje neke evropske zemlje koje žele priznati palestinsku državu, takve jednostrane akcije mogu biti kontraproduktivne.

"Efikasno i održivo rješenje može proizaći samo iz pregovora s Izraelom", rekao je on.

Istakao je da je italijanska vlada snažno uvjerena u potrebu da se u kratkom roku postigne nastanak palestinske države koja priznaje Izrael i koju bi priznao Izrael.

TRT Balkan / agencije