Izraelska administracija već duže vrijeme govori da će pokrenuti kopneni napad na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca.     Foto: Reuters

Potpredsjednik italijanske vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je da su pozvali Izrael da ne ulazi u grad Rafah u Pojasu Gaze.

Tajani je za italijanski kanal "SKYTG24" kazao da bi ulazak u Rafah značio pravu katastrofu.

"Pozvali smo Izrael da ne ulazi u Rafah. Nadam se da će shvatiti da bi to bila velika greška i da bi mnogi civili patili zbog toga", rekao je.

Tajani je ponovio da se italijanska vlada zalaže za povratak talaca i isporuku namirnica za civilno stanovništvo u Gazi.

"Radimo na dvodržavnom rješenju. Ovo je veoma teška situacija, strane se ne slažu, ali moramo raditi na stabilnosti regiona", kazao je potpredsjednik italijanske vlade.

Podsjetio je također da je Italija 11. marta pokrenula inicijativu pod nazivom "Hrana za Gazu" kako bi se isporučilo više humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Izraelska administracija već duže vrijeme govori da će pokrenuti kopneni napad na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca.

Međunarodna zajednica poziva Izrael da ne poduzme ovaj korak, navodeći da će kopneni napad na Rafah, imati ozbiljne posljedice.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra prošle godine, ubijena su 32.552 Palestinca, a ranjeno 74.980, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

TRT Balkan / agencije