Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta.            Foto: Reuters

U Italiji je u četvrtak počeo samit grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) na kojem će se razgovarati o globalnim pitanjima, uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni poželjela je dobrodošlicu liderima zemalja G7 i Evropske unije u gradu Borgo Egnazia.

Očekuje se da će doći i drugi svjetski lideri koje je pozvala Italija, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i indijskog premijera Narendra Modija.

U svom uvodnom govoru na prvoj sesiji, Meloni je naglasila važnost dijaloga sa nacijama globalnog juga.

"Italijansko predsjedništvo je također odlučilo da posebnu pažnju posveti drugom kontinentu – koji je od suštinske važnosti u budućnosti – a to je Afrika, sa svojim mogućnostima. A to zahtijeva drugačiji pristup nego što smo pokazali u prošlosti", kazala je Meloni.

Navela je da će se u tom kontekstu razgovarati i o pitanjima migracija.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije.

TRT Balkan / agencije