Sudan je bez funkcionalne vlasti od oktobra 2021. godine.        Foto: Reuters

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je da su evakuisani državljani Italije koji su tražili da napuste sukobima pogođeni Sudan.

"Nakon jednodnevnog nestrpljivog čekanja, svi naši državljani koji su htjeli napustiti Sudan su evakuisani. Među njima ima i stranaca", kazala je Meloni u saopštenju.

Meloni je izrazila zahvalnost svim nadležnim ministrima i državnim institucijama koji su radili na realizaciji evakuacije:

"Ovim povodom, želim ponoviti poziv na prekid sukoba kako bi se mogli započeti pregovori za uspostavljanje civilne vlade. Sudanu je potreban mir."

Prema navodima italijanskih medija, iz Khartouma, glavnog grada Sudana, u Džibuti je evakuisano ukupno 150 ljudi, od kojih 107 Italijana, a u Italiju će biti prebačeni avionima italijanskog ratnog vazduhoplovstva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Sudan su potresle krvave borbe u protekloj sedmici u kojima je do sada poginulo više od 400 ljudi.

Dok Snage za brzu podršku (RSF) optužuju vojsku da je napala njihove pripadnike južno od Khartouma lakim i teškim oružjem, vojska tvrdi da paravojne snage "šire laži" te ih je proglasila "pobunjeničkom" grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlasti od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

TRT Balkan / agencije