Izraelske snage su bolnicu Shifa i njenu okolinu razorili u napadima koji su počeli 18. marta i trajali 14 dana.     Foto: AA

U subotu će u Istanbulu biti održana premijera dokumentarnog filma "Bolnica Al-Shifa - 14 dana divljaštva".

Film su pripremili Inicijativa za čovječanstvo i Digitalna platforma 360 Al Jazeere, a globalni komunikacijski partner je agencija Anadolu.

Dokumentarac, koji će biti prikazan u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru “Lutfi Kirdar“, govori o izraelskom bombardovanju bolnice Al-Shifa u Gazi.

Na premijeri, koju organizuje Inicijativa za čovječanstvo koja je osnovana kako bi očuvala sjećanje i zabilježila genocid koji je Izrael počinio u Palestini i Gazi, održat će se i panel sa režiserom dokumentarca.

Na panelu će govoriti režiser Obada Al Baghdadi, doktorica iz Gaze Fadia Malhis, novinari Ibrahim Saber, Bekir Cantemir i glavni urednik TV Haberturka Mehmet Akif Ersoy.

Prije premijere filma posjetioci će moći pogledati i izložbu fotografija fotoreportera agencije Anadolu o genocidu u Pojasu Gaze koji izraelska vojska vrši od 7. oktobra 2023. godine.

Masakr u bolnici Al-Shifa

Izraelska vojska je ujutro 18. marta upala u bolnicu Al-Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, gdje se sklonilo više od sedam hiljada bolesnih i raseljenih Palestinaca i opkolila kompleks.

Više od 800 ljudi pritvoreno je i ispitano od strane izraelskih snaga tokom racije, a ubijeno je više od 170 Palestinaca.

Povlačenjem izraelske vojske na tom području su pronađene masovne grobnice sa spaljenim ljudskim leševima.

TRT Balkan / agencije