Jaabis je provela sedam godina u izraelskom zatvoru od kazne od 11 godina.       Foto: AA

Palestinska zatvorenica Israa Jaabis stigla je kući u okupirani Istočni Jerusalem nakon što je puštena iz izraelskog zatvora, saopćio je u nedjelju informacijski centar Wadi Hilweh sa sjedištem u Jerusalemu.

Dodaje se da je prije njezina puštanja izraelska policija nametnula nekoliko ograničenja, uključujući zabranu proslave njezinog puštanja na slobodu i evakuaciju svih novinara iz njezinog doma kako ne bi pratili prve trenutke njezinog puštanja na slobodu.

Jaabis je provela sedam godina u izraelskom zatvoru od kazne od 11 godina. Dana 11. oktobra 2015. Jaabis (31) je bila na putu prema svojoj kući u Jerusalemu kada je plinska boca u njezinom automobilu eksplodirala, a automobil se zapalio.

Zadobila je opekotine trećeg stepena, koje su joj pougljenile 60 posto tijela, uključujući lice i ruke.

Izraelske vlasti optužile su Jaabis da je htjela izvesti "teroristički" napad, što ona negira.

Jaabis je bila na listi 39 palestinskih žena i djece koji su trebali biti pušteni iz izraelskih zatvora u sklopu druge serije sporazuma o razmjeni zarobljenika s palestinskom grupom otpora Hamasom.

Druga grupa zarobljenika završena

Izrael i Hamas razmijenili su 24 Izraelca i stranca za 39 Palestinaca iz izraelskih zatvora u petak, prvog dana četverodnevne humanitarne pauze.

Druga razmjena zarobljenika je gotova nakon oslobađanja 17 Izraelaca i stranaca ranije u subotu.

Prema sporazumu, taoci i zarobljenici bit će puštani u grupama tokom četiri dana.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Gazi nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubio najmanje 14.854 Palestinca, uključujući 6.150 djece i preko 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Broj smrtnih slučajeva u Izraelu iznosi 1.200, kažu dužnosnici, nakon što su ga smanjili s 1.400.

TRT Balkan / agencije