U postu na X-u, Katz je rekao da su Iran i Hamas preuzeli palestinsko pitanje.      Foto: Reuters

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je u petak da Izrael neće dozvoliti uspostavljanje palestinske države, tvrdeći da bi takva država predstavljala sigurnosnu prijetnju Izraelu.

U postu na X-u, Katz je rekao da su Iran i Hamas preuzeli palestinsko pitanje.

"Palestinska država bi značila iransku bazu u Gazi, Judeji i Samariji, baš kao u Libanu, Jemenu, Siriji i Iraku – prijeteći populacijskim centrima, putevima leta, brodskim rutama i ekonomskim čvorištima u Izraelu. Ne možemo dozvoliti da se ovo desi", rekao je Katz.

Izraelska vlada, predvođena desničarskom koalicijom, dosljedno se protivila uspostavljanju nezavisne palestinske države, stav koji je u suprotnosti sa široko rasprostranjenom podrškom međunarodne zajednice rješenju o dvije države kao sredstvu za rješavanje sukoba koji traje više od 76 godina.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

Napad je rezultirao sa preko 40.200 smrtnih slučajeva Palestinaca, uglavnom žena i djece, i više od 93.000 ranjenih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelska blokada Gaze dovela je do ozbiljne nestašice hrane, pitke vode i lijekova, ostavljajući veći dio regije u ruševinama.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je područje napadnuto 6. maja.

TRT Balkan / agencije